Rentiv

Isolatieglas: Wel licht geen kou naar binnen

Iedereen geniet van veel natuurlijk licht in je huis, met het liefste nog een mooi uitzicht erbij. Maar ramen zijn natuurlijk niet zo geïsoleerd als een muur en is daardoor vaak een punt in het huis waar warmte verloren gaat. Daarnaast is een dun raam ook een bron waar vanuit meer geluid kan komen. Dit kan snel opgelost worden door te investeren in isolerende ruiten. Benieuwd naar de impact en de kosten in jouw unieke zaak, raadpleeg de verduurzamingsassistent.

Huizen met enkel of dubbel glas zitten vaak lager in de energielabels omdat deze alsnog veel energie verliezen. In het huidige aanbod vind je tegenwoordig HR++ en triple glas, hiervan isoleert triple glas het beste en is HR++ een optie als het niet in de kozijnen past. Er zijn ook nog opties zoals een vacuum glas, maar de kosten daarvan liggen nog een stuk hoger dan HR++. Vind hier een professional die de glazen komt zetten.

Welke optie is het meeste geschikt voor mijn situatie?

Je kan de volgende principes hanteren:

  • Over het algemeen past in elk kozijn wel HR++ glas, triple glas is vaak te zwaar voor oudere kozijnen. Hiervoor zou je dus ook kozijnen moeten vervangen.
  • In nieuwere kozijnen (jonger dan 10 jaar) is triple glas vaak een goede optie. Aangezien die wel het gewicht kunnen dragen.
  • Zijn je kozijnen toch al aan vervanging toe (binnen komende 5 tot 10 jaar), is het verstandiger om sowieso nieuwe kozijnen aan te schaffen. Hierin verlies je vaak minder energie aan de sluitingen en je kan triple-glas installeren.
  • Betreft het een monumentaal pand? Dan zijn er andere opties die je kan overwegen, want vaak zijn nieuwe kozijnen en ramen niet toegestaan.
Ben je woonachtig in een appartement, dan is vaak je VvE verantwoordelijk voor het vervangen van ruiten. Je kan in het jaren plan van je VvE vinden of dit gepland staat, wil je dit vervroegen? Lees hier verder VvE's en verduurzaming.

Kosten tegenover besparingen?

Investering: HR++ glas (in huidige kozijnen)
Gemiddelde kosten Gemiddelde subsidie Besparing (tov enkel glas) Besparing (tov dubbel glas)
Tussenwoning €3.000 €1.000 €380 €160
Hoekwoning €3.800 €1.300 €500 €200
2-onder-1-kap €4.500 €1.400 €550 €220
Vrijstaande woning €4.500 €1.500 €550 €240
Criteria berekening: HR++ in het hele huis, ingezet in bestaande kozijnen. Basis van een HR-Ketel en we gaan uit van gemiddelde gasprijs over afgelopen 3 jaar. Als de huidige gasprijzen door blijven stijgen/gelijk blijven is de terugverdien bedrag hoger.
Subsidie op HR++ is 53 euro per m2.

Triple glas in nieuwe, isolerende kozijnen

Als je kozijnen gaat vervangen, kies dan de beste oplossing: isolerende kozijnen met triple glas. De extra kosten zijn te overzien: in een gemiddelde hoekwoning betaal je voor HR++ glas in nieuwe kozijnen 11.000 euro, voor 1.600 euro meer heb je triple glas in isolerende kozijnen. Met triple glas bespaar je bovendien 60 euro extra per jaar. Bedenk daarbij dat kozijnen en glas heel lang mee gaan.Vind hieronder het overzicht van de impact van de verduurzaming:

Gemiddelde kosten Gemiddelde subsidie Besparing (tov enkel glas) Besparing (tov dubbel glas)
Tussenwoning €10.000 €2.900 €500 €250
Hoekwoning €12.000 €3.600 €600 €320
2-onder-1-kap €14.000 €4.000 €650 €360
Vrijstaande woning €15.000 €4.500 €700 €380
Criteria berekening: Montage triple glass in het hele huis en isolerende kozijnen. Basis van een HR-Ketel en we gaan uit van gemiddelde gasprijs over afgelopen 3 jaar. Als de huidige gasprijzen door blijven stijgen/gelijk blijven is de terugverdien bedrag hoger.
Bij triple glass kan je 150 euro per m2 subsidie ontvangen.

Wanneer investeer ik?

Laten we voorop zetten, dat als je nog ergens enkel glas hebt, het altijd aanbevolen is om deze te vervangen voor HR++ of triple glas. HR++ heeft de minste impact op je bankrekening en is snel en makkelijk erin gezet. De gemakken en besparingen zijn eigenlijk altijd de investering waard. Heb je nog dubbelglas, dit kan je vervangen voor betere varianten, maar hierin kan je nog afwegen of je dit samen met een andere klus doen, zoals het schilderen van de kozijnen. Ga je de kozijnen vervangen neem dan triple glas om de investering te optimaliseren.

Investering in jezelf en in je huis.

Verduurzamen is altijd een investering, je gaat immers minder energie verbruiken. Daarnaast word je huis meer waard aangezien het gemoderniseerd is. Maar je hebt ook gemakken, het huis koelt minder snel af en je hebt meer controle of het klimaat binnen huis. Maar op kosten perspectief heeft de instantie Milieu Centraal berekend dat je bijna 6% rendement kan verdienen op je investering (van HR++ glas in bestaande kozijnen uitgegaan). Als je spaarcenten nu op de bank staat, krijg je niks hiervoor terug wat in de buurt komt. Tegenwoordig betaal je bij sommige banken zelfs negatieve rente. Dan is de keuze makkelijk gemaakt.

Hoe ziet het proces van plaatsen van isolatieglas eruit?

Als je isolatieglas in een bestaand kozijn plaatst is het een eenvoudig proces. Nieuwe kozijnen plaatsen voor het triple glas is niet een mega groot proces. Maar vereist natuurlijk een iets grotere ingreep rondom en binnen het huis. Dat proces kan ongeveer een dag duren, natuurlijk variërend op de aantal kozijnen en ramen die er worden vervangen. Per kozijn en plaatsing is het verschillend, maar het kan zijn dat bij nieuwe kozijnen plaatsen er een verbreding van de sponning plaatsvind. Hierbij kan er rotzooi en zaagsel vrijkomen, bij de juiste plaatsing partijen word dit netjes opgeruimd. Dus heb je het juiste bedrijf te is dit dus een koud kunstje, voor jou is het dus de kozijnen vrij maken en plaatsen maar. Vraag nu snel de offerte aan.

De laatste tips:

  • Wil je je kozijnen vervangen, kies gelijk voor triple glas voor de grootste impact op isolatie en toekomstbestendigheid. Het is een iets grotere investering, maar direct elke cent waard ivm de impact die de kozijnen al hebben.
  • Frisse lucht is gezond, dus zorg dat je nog wel genoeg ventilatie in huis hebt, denk dus aan ventilatieroosters. Deze heb je bijvoorbeeld in een variant dat ze open en dicht springen bij winddruk en varianten die warmte terugwinnen.
  • Naast je ramen isoleren, vergeet niet de rest van het huis. Ramen is een groot verlies punt van energie. Maar: vloeren, muren en daken zonder goede isolatie verliezen ook veel energie.