Rentiv

Gevelisolatie: Warmere muren

Een goed geïsoleerde gevel biedt veel voordelen, naast een lagere energierekening heb je ook meer wooncomfort. Je muren gaan er namelijk een stuk warmer aanvoelen. De meest voor de hand liggende en makkelijkste manier van de gevelisolatie, is het isoleren van de spouw. De spouw is de ruimte tussen je binnen en buitenmuren. Deze ruimte is gemiddeld 4 tot 6 cm die soms helemaal leeg is. Vul je deze ruimte, kan er minder snel kou naar binnen en minder snel warmte naar buiten.
Er zijn ook andere/ extra opties van isoleren van de spouw: buitenmuur isolatie of een voorzetwand van de binnen muren.

Kan ik mijn gevel wel isoleren?

Hieronder wat criteria waarin je kan kijken wat jij kan doen.

  • Heeft jouw huis een niet geïsoleerde spouw? Dat is vaak wel zo bij huizen gebouwd tussen 1920 en 1974. Is dit van toepassing, onderzoek dan direct hoeveel je kan besparen via de verduurzamingsassistent..
  • Woningen van de periode voor 1920 hebben vaak geen spouwmuur, hierin kan je dus naar de opties kijken van het isoleren van de buiten- of binnenkant van de muur.
  • Huizen die na 1974 zijn gebouwd hebben vaak al isolatie in de gevel, maar per periode is dit wel verschillend in wat voor kwaliteit de isolatie is. Vooral huizen die tussen 1975 en 1991 zijn gebouwd, hebben vaak isolatie die verbeterd kunnen worden.
Woon je in de een appartement? Dan ligt de verantwoordelijkheid van isoleren vaak bij de VVE, lees hier wat je kan doen aan verduurzamen binnen een VVE.

Wat zijn je kosten en baten?

Gemiddelde kosten (eenmalig) Gemiddelde subsidie (eenmalig) Gemiddelde besparing per jaar
Tussenwoning €1.000 €310 €320
Hoekwoning/2-1 kap €2.400 €800 €800
Vrijstaande woning €3.800 €1.100 €1.300
Deze berekening gaat er vanuit dat: er nog geen isolatie in de spouw zit, een hr-ketel gebruikt voor centrale verwarming. En de gemiddelde m3 prijs van gas over de afgelopen 2 jaar.
Voor spouwmuurisolatie heb je recht op 8 euro subsidie per m2

Wat ga jij dan echt besparen?

Een schatting is fijn maar elke woning is uniek in wat er wel en niet is gedaan met de duurzaamheid, Dus ben je benieuwd naar jouw unieke plaatje en wat de kosten zijn en oplevert om jouw spouw/muur te isoleren? Vul dan direct de verduurzamingsassistent in. Je ontvangt vervolgens een rapport in wat het kost, de terugverdientijd en wat het met je energielabel doet.

Kosten drukken via subsidie.

Het maakt niet uit waar je in Nederland je woont, voor het isoleren van: ramen, vloer, dak en dus ook buitenmuren is er subsidie beschikbaar. Met de subsidie zou je eigenlijk 30% van je kosten terug moeten krijgen, op het moment lopen kosten van verduurzamen iets sneller op dan gewend. Dit heeft te maken aan te kort aan personeel, materialen etc.
Wat belangrijke vereisten is rondom subsidie is dat je minimaal twee verduurzamende aanpassingen in het huis doet. De tweede aanpassing hoeft dan niet per se isoleren te zijn, dit mag bijvoorbeeld ook het installeren van een zonneboiler zijn. Andere vereisten aan de subsidie is dat de klus uitbesteed is. Nu is spouwmuurisolatie plaatsen ook totaal géén klus die je zelf even doet. Dit kan je veel beter aan een professional over laten. Ben je een beetje handig dan kan je wel zelf een voorzetwand plaatsen, bekijk hier het aanbod voor materialen die voor die klus nodig hebt.
Check daarnaast de verduurzamingsassistent of je lokale bestuursorganen voor subsidiemogelijkheden in jouw regio.

Het rendement: Woongemak, duurzaamheid en 10% rendement.

Door de alsmaar steigerende energieprijzen verdien je de kosten al snel binnen 3 jaar terug op energiekosten. Als je dat doorberekend, pak je dan 10% rendement op de investering, daarnaast stijgt de waarde van je huis. Dit allemaal is financieel al een stuk interessanter dan je spaarcenten op de bank te laten staan, waar je soms zelfs een negatieve spaarrente krijgt. Naast dat het financieel een interessant plaatje is, gaat je woongemak omhoog. Je hebt minder tocht, warme muren en een aangenamer huis.
En het mooiste van alles is dat je hiermee ook nog meehelpt met een veel lagere CO2-uitstoot hebt. Je hebt namelijk veel minder energie nodig om je huis naar comfortabel warmte te stoken.
Heb je op het moment niet de financiële middelen, er zijn veel partijen die je hiermee kunnen helpen. Bekijk hier de mogelijkheden om je verduurzaming te financieren.

De verbouwing, wat je kan verwachten.

Het ligt eraan per woning natuurlijk, maar voor een tussen/hoek woning zijn meeste bedrijven binnen een halve dag klaar. Bij vrijstaande woningen is het vaak een hele werkdag. Het is wel heerlijk simpel, want je hoeft zelf niks te doen aan voorbereiding. Nou ja, koffie in huis hebben is vaak wel een handige.
Het isolatiebedrijf boort elke meter een klein gat in de voeg aan de buitenkant en spuit via deze gaten de spouw vol. Na de hand wordt dit allemaal netjes weggewerkt. Door het vullen kan er soms wat stof komen en moeten daarna vensterbanken en ramen soms worden afgedaan. Dus in conclusie, een korte klus, geen rotzooi in of rondom het huis en geen inspanning voor jezelf. Bekijk nu direct welke isolatie bedrijven wij adviseren.

Twijfel je nog?

Heb je dit allemaal nu gelezen (of naar beneden gescrold om dit te lezen) en je hebt nog geen (goede) isolatie in de spouw. Maar je twijfelt alsnog of je dit wilt doen, weet dan vooral: de kosten zijn niet groot (en er zijn financiering opties), de baten zijn zeer groot en de klus kost weinig tijd en inspanning. Vind hier de beste isolatiebedrijven. Ga je binnenkort een bepaalde ruimte verbouwen en wilt/kan niet de spouw isoleren, plaats dan gelijk een voorzetwand. Je bent op dat moment al bezig met een klus en maar je kan gelijk op langere termijn de klus te verdienen door te isoleren.