Rentiv

Energie besparen binnen een VvE

Energie besparen binnen een VvE

Super dat je bezig bent met het oriëntatie proces van verduurzamen. Je hebt aangegeven onderdeel van een VvE te zijn. Dit heeft voor en nadelen, het voordeel is dat je niet afhankelijk bent van een bestuur om stappen te maken in duurzaamheid. Het nadeel is dat je beperkt bent in de mogelijkheden van verduurzamen.

Ga zoveel mogelijk van het gas af

Naast dat gas gevaarlijk, ouderwets, duur is, is het ook slecht voor het milieu en het sponsored Poetin zijn schatkist. In een appartement kan je dat natuurlijk direct aanpakken, door:

  • Over te stappen naar koken op inductie.
  • Door je boiler te vervangen met een elektrische boiler
Je warme water in een appartement komt vaak vanuit een boiler aangezien de verwarming vaak door de VvE word geregeld. Door van het gas af te gaan is je huis toekomst bestendig, veiliger en een inductie kookplaat is een stuk sneller schoon te maken.

Inductiekoken

Een gemiddelde huishouden gebruikt dit tijdens het koken?

Kookplaat Gemiddelde gebruik p.j. Gemiddelde kosten per jaar. Je gemiddelde CO2-uitstoot p.j. per persoon.
Gas 37 m3 (gas) €83,25 80 kilo
Inductie 175 kWh €87,50 70 kilo
Inductie is op het moment nog net iets duurder dan gas, alleen is de verwachting dat de elektra prijzen omlaag gaan terwijl gas blijft stijgen. Daarnaast bespaar je 10 kg aan CO2, dat staat gelijk aan 45 km met de auto rijden. Bedenk bij plaatsen van een inductiekookplaat, dat de kookplaat op een aparte groep(en) moet draaien. Als je die nog niet hebt kan een elektricien deze voor je aansluiten.

Boiler vs. Geiser

In een appartement heb je vaak geen CV omdat de verwarming geregeld word door je VvE. Hierdoor heb je een doorstroom geiser/boiler nodig om je water te verwarmen voor het douchen en wat uit de kraan komt.
Verwarming mogelijkheid Gemiddelde heet water gebruik p.j. per persoon Gemiddelde kosten per jaar per persoon Je gemiddelde CO2-uitstoot p.j. per persoon.
Gas Geiser 10230 €93 368 kilo
Elektrische boiler 10230 €107 53 kilo
Net zoals met inductie koken, is het niet direct financieel interessant om over te stappen naar een elektrische doorstroom boiler. Maar op de langere termijn is je huis meer toekomst bestendiger, gas prijzen zullen blijven stijgen en je huis word meer waard. Daarnaast is de kans op koolstofdioxide in je woning bijna helemaal weg. En je bespaard zo'n 315kg CO2 uit, dat staat gelijk aan 1575 km vliegen, wat bijna gelijk staat aan een retourtje naar Rome. Dit zijn allemaal voordelen waardoor het slim is als je de doorstroom boiler gaat vervangen om voor een elektrische variant te kiezen. Houdt er rekening mee dat hiervoor waarschijnlijk ook extra groepen moeten worden aangesloten. Deze kan een elektricien heel makkelijk voor je aansluiten en omleggen.

Wat is de rol van je VvE in verduurzamen

Als verduurzamen nog niet op de agenda of in het meerjarenplan staat of het niet snel genoeg voor je is, kan je wel wat stappen ondernemen binnen je VvE. Dien een verzoek in bij het bestuur om het tijdens de Algemene Ledenvergadering te bespreken. Hierna kan de vervolgstap komen door een plan te maken, het Energieloket van VvE Belang of Vereniging Eigen Huis kunnen hierbij van dienst zijn.

Het varieert per VvE wat je zelf kan aanpakken, bij sommige VvE is het wel toegestaan om te isoleren in wanden en gevels. Maar ook het plaatsen van nieuwe energiebesparende glazen in huidige kozijnen. Dit is te checken bij je VvE bestuur of handleidingen. Heb je het recht om dit toch te doen lees dan over isoleren en glas vervangen.

Subsidie en financiering mogelijkheden

Via de overheid is er een mogelijkheid om subsidie aanvragen voor het zogenaamde: SEEH. Hierin word gekeken naar mogelijkheden om energiebesparende maatregelen en mogelijk ook naar het proces van VvE te begeleiden naar een jaren plan. Bestaat jouw VvE uit minimaal acht appartementen kan er een Energiebespaarlening worden aangevraagd. Het leenbedrag is minimaal € 25.000 en maximaal € 10.000.000, hiervoor gelden de volgende looptijden: 10, 15, 20 of 30 jaar. Hierbij word rekening gehouden met een maximum van € 25.000 per woning. Bij een intensieve rennovatie is er een maximum bedrag van €65.000 per woning.