Rentiv

Dak isoleren: warmte (en prijzen) stijgen het dak uit.

Warmte stijgt naar boven, dus bij een niet (goed) geïsoleerd dak loopt die warmte direct weg. Maar is het ook een directe plek waar al je koelte in de winter en de hitte in de zomer naar binnen kan. Het dak isoleren heeft dus veel voordelen, veel daken zijn geïsoleerd in Nederland (ongeveer 80%), maar deze isolatie is vaak onvoldoende.
Hoe zit het met mijn dak?
Elk huis is natuurlijk anders, maar niet elke situatie is volledig uniek.

  • Meeste huizen hebben dus dakisolatie, maar deze is vaak matig. Dus heb je geen nieuw huis, of een huis waarvan duidelijk is dat er recent iets aan de dak isolatie is gedaan. Dan kan je er vanuit gaan dat je dakisolatie matig tot slecht is.
  • Een goede dakisolatie is zo’n 13 cm dik, ga je dus je dak isoleren, plaatst dan gelijk minimaal 13 cm dikte.
  • Vaak zijn er een paar kleine plekjes rondom het dak waar je het isolatiemateriaal kan bekijken, bijvoorbeeld bij de cv of een afvoerpijp.
Woon je in een appartement? Dan ligt de verantwoordelijkheid van isoleren vaak bij de VVE, lees hier wat je kan doen aan verduurzamen binnen een VVE.

Gemiddelde kosten en besparingen.

Gemiddeld Kosten (eenmalig) Gemiddelde Subsidie (eenmalig) Gemiddelde besparing per jaar
Isoleren schuin dak (verwarmde zolder) 4.500 euro 1.900 euro 800 euro
Isoleren schuin dak (onverwarmde zolder) 4.500 euro 1.900 euro 450 euro
Isoleren zoldervloer (onverwarmde zolder) 650 euro 350 euro 450 euro
Isoleren plat dak 3.200 euro 1.300 euro 700 euro
Deze berekening gaat er vanuit dat: er nog geen isolatie in een schuin dak hebt zitten, een hr-ketel gebruikt voor centrale verwarming. En de gemiddelde m3 prijs van gas over de afgelopen 2 jaar.
Voor spouwmuurisolatie heb je recht op 30 euro subsidie per m2

Wat ga jij dan echt besparen?

Een schatting is fijn maar elke woning is uniek in wat er wel en niet is gedaan met de duurzaamheid, Dus ben je benieuwd naar jouw unieke plaatje en wat de kosten zijn en oplevert om jouw spouw/muur te isoleren? Vul dan direct de verduurzamingsassistent in. Je ontvangt vervolgens een rapport in wat het kost, de terugverdientijd en wat het met je energielabel doet. Kosten drukken via subsidie. Het maakt niet uit waar je in Nederland je woont, voor het isoleren van: ramen, vloer, dak en dus ook buitenmuren is er subsidie beschikbaar. Met de subsidie zou je eigenlijk 30% van je kosten terug moeten krijgen, op het moment lopen kosten van verduurzamen iets sneller op dan gewend. Dit heeft te maken aan te kort aan personeel, materialen etc. Wat belangrijke vereisten is rondom subsidie is dat je minimaal twee verduurzamende aanpassingen in het huis doet. De tweede aanpassing hoeft dan niet per se isoleren te zijn, dit mag bijvoorbeeld ook het installeren van een zonneboiler zijn. Andere vereisten aan de subsidie is dat de klus uitbesteed is. Ben je erg handig dan kan je in theorie zelf plaatsen maar is een flinke klus, je hebt dan geen recht op subsidie maar je bespaard dan de mankrachten uit. Wil je dit onderzoeken, bekijk hier het aanbod voor materialen die voor die klus nodig hebt.
Check daarnaast de verduurzamingsassistent of je lokale bestuursorganen voor subsidiemogelijkheden in jouw regio.

Het rendement: Woongemak, duurzaamheid en 8% rendement.

Door de alsmaar steigerende energieprijzen wordt de berekening alleen maar meer positiever om te isoleren. Als je de besparingen doorberekend, pak je 8% rendement op de investering, daarnaast stijgt de waarde van je huis. Dit allemaal is financieel al een stuk interessanter dan je spaarcenten op de bank te laten staan, waar je soms zelfs een negatieve spaarrente krijgt. Naast dat het financieel een interessant plaatje is, gaat je woongemak omhoog. Je kan namelijk veel de beter de warmte in je huis reguleren. En het mooiste van alles is dat je hiermee ook nog meehelpt met een veel lagere CO2-uitstoot hebt. Je hebt namelijk veel minder energie nodig om je huis naar comfortabel warmte te stoken. Bereken gelijk jouw terugverdientijd en de impact op je CO2 via de verduurzamingsassistent.
Heb je op het moment niet de financiële middelen, er zijn veel partijen die je hiermee kunnen helpen. Bekijk hier de mogelijkheden om je verduurzaming te financieren.

De verbouwing, wat je kan verwachten.

Er zijn een aantal manieren die nu worden ingezet om het dat te isoleren. Elke techniek is een ander soort klus, die klus heeft dus impact op de tijd die het kost om de klus uit te voeren. Op basis van de oppervlakte die geïsoleerd moet worden en techniek ligt de klus duur meestal tussen de één en vijf dagen liggen. Dakisolatie is natuurlijk niet de grootste verbouwing, met weinig overlast en rotzooi. Je kan bijvoorbeeld gewoon thuis werken, terwijl ze bezig zijn met de klus. De juiste isolatie bedrijven ruimen netjes achteraf op en laten je met een goed geïsoleerd dak achter. Een klein beetje voorbereiding wordt van je gevraagd, aangezien er ruimte moet zijn om in te kunnen werken. En soms kan je een deal sluiten met het isolatie bedrijf dat je zelf af timmerwerk weghaalt zodat het isolatie bedrijf daar geen tijd aan besteed. Je kan ook je dak vanuit de buitenkant isoleren, hierin wordt helemaal geen inspanning van je gevraagd en alle rommel en werkzaamheden zijn dan buiten. Daarbij koffie in huis halen voor de klussers geen overbodige voorbereiding om te treffen.

Twijfel je nog?

Heb je dit allemaal nu gelezen (of naar beneden gescrold om dit te lezen) en je hebt nog geen (goede) isolatie in het dak. Maar je twijfelt alsnog of je dit wilt doen, weet dan vooral: de kosten zijn niet extreem groot (en er zijn financiering opties), de baten zijn zeer groot en de klus vraagt geen grote inspanning van jezelf. Daarnaast zijn zolders ruimtes die je vaak beter kan gebruiken, dus ga je dit nu opknappen of een dakkapel plaatsen. Neem dan gelijk de isolatie van het dak mee. Vind hier de beste isolatiebedrijven of de beste isolatiemateriaal aanbieders.

Nog wat laatste inzichten

  • Ook al is de ruimte niet gebruikt of onverwarmd, de warmte van het huis stijgt naar boven en gaat dus verloren uit het dak. Dit gaat vanuit alle kanten, dus niet alleen via een trappen gat.
  • Een plat dak niet door een isolatie bedrijf laten isoleren is een heel groot risico. Begin hier nooit zelf aan, je hebt namelijk een grote kans op rottend hout in je dak als je hier zelf aan begint.
  • Ben je een beetje handig en heb je de tijd, een schuin dak kan je dan ook zelf isoleren. Bekijk hier de beste isolatie aanbieders.
  • Kies voor een hoge isolatiewaarde een RC-waarde van 4 of daarboven, dit is de meest efficiënte isolatie.